Coming out

Ik ben op de vierde avond van de Alpha cursus. We zitten met zn achten met een kopje thee en koekjes op heerlijke banken te praten over bidden. De een doet het elke avond volgens een vast stramien, de ander nooit een een jongen zegt dat ie wel zou willen maar geen idee heeft hoe het moet en het dus maar laat. Een meisje zegt dat de meeste mensen beginnen met iets van 'lieve God', en eindigen met amen, en dat je verder gewoon moet zeggen wat je wil. Iemand anders zegt dat hij bijvoorbeeld het 'onze vader' zou kunnen bidden. De jongen vraagt wat dat is en de bijbels komen op tafel.

Onze begeleidster zegt dat je alleen kan bidden, maar ook met mensen samen. En dat je dat dan in stilte kan doen, of door bijvoorbeeld omstebeurt wat te zeggen. Ik zeg dat ik dat best vind, maar dat ik dan niet hardop wat ga zeggen, dat vind ik maar raar. Het idee vind ik al vreemd genoeg. Het meisje naast mij begint te grinniken. 'Jij zegt dat je het raar lijkt om te bidden met mensen erbij. En ik heb afgelopen vrijdag, toen we allebei het tentamen hart en bloed zaten te maken, voor jou gebeden! En toen gelijk maar voor iedereen in de zaal.'

De begeleidster zegt dat ik zelf kan weten of ik mee wil doen met het groepsgebed en zeker niet iets hoef te zeggen, maar heb ik misschien een puntje dat zij voor mij mag noemen? Ja hoor. Ik denk even na en noem uiteindelijk acceptatie van homoseksuele mensen, niet zozeer in Nederland als wel overal. 'Merk je in je omgeving daar moeilijkheden mee?' 'Nou nee, maar ik heb dus een vriendinnetje, ...' Kan ik dat ook eens vertellen. Niet dat dat voelde als coming out. Ik vond het vooral leuk om aan ze te vertellen. Nee, aan mensen vertellen dat ik elke week met vijftig gelovige en niet-gelovige studenten eet en de rest van de avond praat over God en alles dat daar mee te maken heeft, dat is pas een coming out!

cp.jpg Skunk Anansie - Lately

7 april 2004 | 11:16 | categorie: vandaag
Reacties

Ik was lichtelijk verbaasd....

Volgens de nieuwste berekeningen van de Britse natuurkundige Stephen Unwin is er een kans van 67 % dat God bestaat...
(mits je uitgaat van bepaalde voorwaarden zoals het bestaan van kwaad en lijden en de aangeboren goedheid van de mens)
Nergens wordt echter vermeld welke God het is, (de onderzoeker was een christen, maar goed dat zegt nix...) en of het een mannelijke of vrouwelijke god betreft...dat wil ik dan natuurlijk ook wel weten!

Aldus...

Zie je vanavond!

Geplaatst door Mae op 7 april 2004 om 13:50

god bestaat niet, hanna wel
en toevallig lijkt me die laatste ook het leukst
heb ik even geluk

Geplaatst door Pim op 7 april 2004 om 15:15

@mae:
we gaan vanavond wel mee drinken hoor!
we=jij ik nieske

@pim:
ook als god niet bestaat is het interessant om te horen wat de mensen, die wel geloven, geloven. vind ik dan.

Geplaatst door Hanna. op 7 april 2004 om 15:44

Ik ga party-crashen vanavond, dus denk niet dat ik meega....moet nog even horen of het doorgaat...

Geplaatst door Mae op 7 april 2004 om 16:14

Hey wat leuk dat je een Alpha cursus doet. Heb ik ook gedaan (samen met Esther) en vond het een hele goeie ervaring. Als je alleen maar 'echt' (bij gebrek aan beter) gelovigen of een dominee voor je hebt heb je veel minder inzichtspunten.

En hoe viel je coming out, das toch een puntje waar veel gelovigen toch over vallen?

Geinig...

Geplaatst door Leonard op 7 april 2004 om 22:02

@leonard:
ja, geinig is het zeker. net als de reacties. bijna nog leuker dan mensen vertellen dat ik een vriendin heb dit (bijna hoor). want nee, ik ben niet opeens christelijk, en nee, ik word niet bekeerd. het is alleen razend interessant. en gezellig. en leerzaam. en leuk.
(barts reactie was het leukst: 'die cursus he...wat doe je daar in godsnaam?'

verder vind ik dat vriendinnetje niet echt schokkend genoeg om het een coming out te noemen, en dat vonden zij het geloof ik ook niet. gelovigen van onze leeftijd zijn gelukkig doorgaans vrij relaxed daarover. ken jij mensen die er wel moeite mee hebben? ik prijs mezelf echt gelukkig met de tijd en het land waarin ik leef. en mn eigen omgeving misschien.

Geplaatst door Hanna op 8 april 2004 om 23:11