Europa, best saai

Ik heb vanmorgen voor mn werk braaf gestemd. PvdA, de stemwijzer bevestigde gelukkig mijn idee.

De afgelopen dagen riep ik om me heen 'wel gaan stemmen he! wees blij dat je mag, het gaat over ons, blablabla'. En net keek ik het nieuws: ietsje meer opkomst dan vorige keer, maar nog steeds maar een minderheid van de kiesgerechtigden. Wat zeggen mensen die worden ondervraagd door het NOS-journaal?

- Ik doe niet zo aan politiek
- Als ik wist op wie ik moest stemmen zou ik wel gaan
- Ik heb geen zin, ik ga lekker naar Marco Borsato
- Het interesseert me geen fuck

Duidelijk toch? En hoe ongelijk kan je ze geven? Hoeveel maakt het nou echt uit, ons ene stemmetje, dat handjevol afgevaardigden in Europa? Ik herkende me nog het meest in de opmerking van een 'kenner': dat alle Nederlanders in de EU straks toch wel voor Nederland opkomen. Dus dat het vast niet zoveel uitmaakt wie we erheen sturen.

En toch vind ik dat mensen moeten. U heeft nog ruim een half uur!

10 juni 2004 | 20:24 | categorie: vandaag
Reacties

Daarom is het ook zo'n onzin dat Wouter Bos doet alsof dit een signaal voor Balkenende zou moeten zijn. Het waren Europese verkiezingen.

Geplaatst door Simon op 11 juni 2004 om 00:18

Nou Siem dat is niet helemaal onzin. Juist omdat Nederland toch geen zak heeft in te brengen is dit meer een tussenpeiling voor Balkenende.
Maar goed, dat geeft niet: tegen de tijd dat we voor de 2e kamer gaan stemmen wint het kabinet Balkenende glansrijk! Mark my words.

Ik heb overigens VVD gestemd. Verder een waardeloze uitslag, alleen voor Partij voor de Dieren en Transparant Europa leuk.

Geplaatst door Wessel op 11 juni 2004 om 01:27

heb je dat debatje gezien woensdagavond? ik heb de laatste paar minuten gezien en ze stonden alleen maar een beetje door elkaar te schreeuwen. het probleem is ook dat je alleen maar op politici kunt stemmen. en dan die DOMME briefjes die ze uitdelen op het station. ("bent u voor of tegen bescherming van onze natuur?" "maar als je wilt dat Europa béter wordt, aan wie geef je dan je vertrouwen?") alsof alle kiezers gek zijn, ze zijn alleen maar een beetje reclame aan het maken en dan doen ze nog alsof het een daad van vrijheid is dat je stemt of zoiets. maarja ik heb dus maar niet gestemd (ik had er Geen Tijd Voor) maar eigenlijk vind ik het wel belangrijk. hoop maar dat ze het ook als een "signaal" opvatten als nog steeds een groot aantal mensen niet gestemd heeft.

Geplaatst door fabienne op 11 juni 2004 om 07:59

Fabienne,
als mensen blanco stemmen, heet dat protest.
Als mensen niet stemmen heeft dat meer weg van luiheid, nietwaar?

Geplaatst door Wessel op 11 juni 2004 om 09:51

als je niet stemt, kan dat ook een zeker protest zijn toch kom nou.

Geplaatst door marijke op 11 juni 2004 om 12:47

Nee, anders heeft de keuze 'blanco' helemaal geen nut.
Ik ben het met Wessel eens.

Geplaatst door Eefje op 11 juni 2004 om 13:29

Ik ben blij dat er toch veel mensen wel zijn gegaan. Mijn huisgenootje ging niet stemmen omdat ze het niet eens is met de hele EU, en een stem impliciet steun aan het systeem zou betekenen. Maar daaraan verander je niets door weg te blijven.

Zelf heb ik van die "domme" briefjes op stations uitgedeeld, voor GroenLinks. We hadden natuurlijk ook complete partijprogramma's kunnen gaan uitdelen maar voor dit soort acties is een korte maar krachtige boodschap beter op zijn plaats, ook al is die nogal zwart-wit gesteld.

Geplaatst door Reinout op 11 juni 2004 om 14:30

Veel mensen, kom op het is meer dan vorige keer, maar 39% is nog altijd een dramatische uitslag. Overigens is het natuurlijk zo dat de pers wel een vergelijking mag maken met de nationale politiek, maar voor politici is het kul. Alsof Europa Transparant op het nationale niveau mee zou doen. Europese verkiezingen gingen over Europa, voor of tegen, hoe (on)belangrijk het ook was, het ging niet over het beleid van Balkenende.
Wat stom trouwens dat debat gister tussen Bos, Verhagen en Van Aartsen. Van den Berg, Eurlings en Maaten hadden daar moeten zitten. Nu ging het weer over Irak en de PvdA. Heel belangrijk natuurlijk, maar op die manier wordt natuurlijk nit het juiste signaal gegeven.

Geplaatst door Simon op 11 juni 2004 om 15:01

Juistum Siem! En briefjes over GL zijn natuurlijk per definitie "dom", ook als je een compleet verkiezingsprogramma uitreikt nietwaar?

Geplaatst door Wessel op 11 juni 2004 om 16:38

tssss
leuk is dat. dom zijn.

Geplaatst door marijke op 11 juni 2004 om 18:58