Je ne comprends pas

Het eerste Frans dat ik ooit leerde, waarschijnlijk van mijn vader tijdens onze eerste zomervakantie naar het buitenland, was 'je ne parle pas français'. Daarna leerde ik nog heel wat bij, maar dit blijft een nuttige zin. Echter, als de Fransen geen andere taal kennen en ze je persé iets duidelijk willen maken, dan gaan ze er gewoon voor. Soms wil ik ze alleen liever niet begrijpen, bijvoorbeeld als ik laat in de middag de weg vraag naar de gite communal en de vrouw kijkt moeilijk en zegt iets over te laat en niet gereserveerd en een feest in dezelfde ruimte (gelukkig liet ik me daar niet door weerhouden, want het feest bleek niet in maar naast de slaapzaal en ik was zo moe dat ik er niks van heb gemerkt). De vrouw liep het hele stuk met me mee, rap pratend met een serieus gezicht. De winkel was dicht, dat verstond ik ook nog.
Ze was niet de normale gite-beheerder en toen ik vroeg wat de overnachting kostte, stelde ze tien euro voor. Ik vond het prima maar gelukkig was ik slim genoeg om haar naam te vragen. Want een paar uur later kwam de 'echte' gite-mevrouw langs met de benodigde stempel voor de credential en een geldkistje. Ik kon haar zeggen dat ene Nadine geld had geïnd. Ze keek verbaasd. Nogal logisch, want deze zelfde Nadine had haar waarschijnlijk verteld dat er iemand in de gite was.
De volgende ochtend kwam ik Nadine en haar hondje weer tegen. Ik groette haar, maar ze keek me niet aan.

Vanavond tijdens het diner met 5 andere gasten (gemengd Frans/Duits/Amerikaans/Nederlands gezelschap) werd zo rustig Frans gesproken dat ik het meestal kon verstaan, en zo niet werd gepoogd het in één van de andere talen duidelijk te maken. Mijn theorie is, dat Fransen die geen Engels (of sowieso geen andere taal) kunnen spreken, ook niet goed weten hoe ze hun spraak moeten aanpassen om verstaanbaar te zijn. 'Plus lentement, s'il vous plait' heeft dan geen enkel effect.
Ik vind het leuk om te merken dat er toch iets is blijven hangen van de lessen Frans op de middelbare school, en natuurlijk van de drie eerdere periodes die ik hier liep. In die zin verheug ik me erop om straks in Spanje te zijn, want Spaans vind ik leuker en mooier, en hopelijk ben ik er lang genoeg om weer echt iets en español te kunnen vertellen.

Overigens: als je veel alleen bent, ga je dingen aan jezelf vertellen. En na het begin van de eerste etappe heb ik geen Nederlands meer gesproken, behalve tegen mezelf, waar ik me nogal bewust van ben als er anderstaligen op gehoorsafstand zijn. Maar grappig genoeg betrap ik mezelf er op, dat het (hardop) denken nu al soms in andere talen gaat: dan merk ik dat mijn gedachte halverwege stopt, omdat ik geen idee heb hoe ik iets in het Frans moet zeggen, of twijfel over het juiste Engels.


image.jpg

Foto: ons paasmaal vanavond in Athez-de-Béarn. King's food, de Franse naam ben ik vergeten maar blijkbaar at koning François IV dit graag, en hij kwam uit deze streek, Béarn. Als hier niks van klopt hoor ik het graag, en wijt ik het alsnog aan mijn beta-opleiding. Het was vlees, prei, een onduidelijke andere groente en rijst. Erg lekker al zou je dat op basis van de foto niet zeggen (zoals eigenlijk altijd met etensfoto's).

31 maart 2013 | 23:06 | categorie: camino
Reacties

Mooi verslag weer, Han. Die vader van jou heeft je kennelijk geïnfecteerd met een latent anti-Frans sentiment (maar gelukkig ook nog een beetje Frans geleerd). Koning Francois IV heeft in 1630-35 nog een beetje oorlog gevoerd tegen de Nederlanden, de schurk. Wij aten hier lam natuurlijk, na een prachtige Paasdienst op 't Stift. Geen blaren?

Geplaatst door HDH op 1 april 2013 om 10:14

Hoi Hanna, leuk om weer iets te lezen. Gisteren een mooie dienst gehad in de nieuwe liefde. Een fijne Pasen in het Franse en tot een volgend berichtje.

Geplaatst door Monica op 1 april 2013 om 11:42

Wat een mmoi
verslag. Over kou of regen praat je niet, dus hopelijk is het daar beter dan hier Fijne reis verder.

Geplaatst door keeske op 1 april 2013 om 12:29

Hoi Han, was er ook bearnaisesaus?
Komt uit die streek, als ik me niet vergis, en gaat goed met gebakken roodvlees.
We hebben zaterdag voor de muziekclub even het bloemenbankje geleend, leuk he.

Geplaatst door Simon op 2 april 2013 om 11:44

,,...ik mis hanna, die nu door de regen de camino naar Santiago de C. loopt en nog maar 900km voor de boeg heeft. Zet 'm op, meid!" P bij feestje 70j.

Geplaatst door p op 3 april 2013 om 13:23

Dank voor alle reacties!

@hdh: geen blaren, hoezee

@keeske: veel kou en veel regen! maar er is zoveel te vertellen...

@simon: als dat een witte saus is, dan ja.

Geplaatst door Hanna op 6 april 2013 om 16:13

googelen leerde me dat deze françois VI vooral zijn hele leven gewijd heeft aan een soort europees 'risk'-spelletje waarvan ik moe werd om het te lezen. mijn geheugen zegt ook iets over dat hij een enorme womanizer was maar dat kan ik nergens terugvinden, misschien ook was het een andere Franse koning. ik zie geen vermelding dat hij hield van prei. maar daar kan ik me dan wel weer meer bij voorstellen..

Geplaatst door sandra op 9 april 2013 om 00:27

he sandra, ken jij als gerenommeerd historica een franse koning die geen womanizer was? St. Louis (IX) misschien? Laat H. ieg in Spanje trouwens maar oppassen met die koning daar. P

Geplaatst door pieter op 10 april 2013 om 15:51