Nog een keer

Mijn weblog is maagdelijk wit. Niet als u dit leest, maar wel nu ik dit typ in het admin-gedeelte. Een groot wit vlak met links de hysterische kleurenstrepen die ik lang geleden uitkoos.

Ook maagdelijk wit was vanmorgen nog mijn pelgrimspaspoort. In het Spaans en Portugees credencial (dat scheelt me weer een nieuw woord leren), en ik noem het meestal oneerbiedig stempelkaart. Maar ik had absoluut geen twijfels over de vraag of er weer zo'n stempelkaart mee moest. Want ik wil nog een keer naar Santiago, en als ik dan toch een lange weg af leg wil ik ook graag opnieuw een compostela aan het einde, en de weg naar dit bewijs gaat via de credencial.

Al vrij snel nadat ik vorig jaar terug was uit Spanje, begon ik plannen te maken voor een nieuwe tocht. Ik had mijn einddoel bereikt (voor zover dat kon), dus wat nu? Verder lopen vanuit dat doel, en een nieuw doel kiezen? Ik bedacht dat het logischer en leuker was om juist nog een keer naar Santiago te lopen, maar dan vanaf een andere kant. Veel opties heb je niet met al dat water rond het Iberisch schiereiland, dus na het noordoosten koos ik nu het zuiden als aanlooppunt. De zon in de rug leek me hierbij absoluut een pluspunt. Kijkend op de kaart van Europa leek Lissabon me wel een geschikt begin. Niet zo ver als vanaf de Pyrenee├źn maar ook niet na een weekje klaar. Toen ik me erin verdiepte, bleek dat ik in het geheel geen orgineel idee had gehad, en dat Lissabon - Santiago beschreven staat in boekjes als de Caminho Portugu├¬s. Het voordeel hiervan is dat ik dus wederom gele pijlen kan volgen en een routegids in mijn tas heb voor de nodige extra informatie.

begin_caminho.jpg

De camino begint hier, staat boven die gele pijl. Bij dit kerkje was verder niets, vooral niet het beloofde informatiepunt waar ik hoopte wat te horen over de overnachtingsmogelijkheden onderweg. En volgens andere bronnen begint de route helemaal niet hier, maar bij een in de buurt gelegen kathedraal. Bij de plaatselijke vvv keken ze me vooral heel raar aan en het antwoord op mijn vraag om informatie was hier eenlettergrepig: no. Kortom, die camino leeft hier niet zo. Na de populariteit van die grote route misschien wel een verademing.

Achter die linker boom zit trouwens nog een bordje verscholen met de tekst '-> Santiago de Compostela 610 km'. Zo lang dus ongeveer, in kilometers. Vraag me het niet in dagen. Ik merk het wel.

28 maart 2014 | 21:57 | categorie: camino | Reageer (6)