Why are you walking?

We vragen het vaak aan elkaar, waarom we hier zijn.

Ik vroeg het net aan de jongen met wie ik hier in Grañón in de herberg verblijf. Hij vertelde dat hij heeft gestudeerd maar al maanden geen baan kan vinden, en dat zijn grootouders hem op hun kosten hierheen hebben gestuurd, om na te denken over hoe verder.

De meeste mensen zeggen hier te zijn vanwege de ontmoetingen. Omdat de mensen zo divers zijn en iedereen een verhaal heeft dat de moeite van het horen waard is en dat al die verhalen je leven veranderen. Geef de gemiddelde pelgrim een beetje wijn, en hij begint te praten over hoe fantastisch het is dat iedereen hier is met een andere reden maar eigenlijk toch dezelfde en dat de camino antwoord geeft op al je vragen en je doet beseffen wat je vragen zijn en hoe wonderlijk de stroom is die dagelijks over dit pad trekt, dag na dag, jaar na jaar.

Meer dan ik had gedacht, zijn mensen hier vanwege het religieuze karakter van de camino. Dat leidt tot interessante ontmoetingen, bijvoorbeeld met de twee Amerikaanse jongens van begin twintig die wilde tienerjaren beleefden, toen het leger ingingen en daarna opeens het licht zagen en besloten om priester te worden. Met geestelijken en een headmaster van een katholieke jongensschool in Nieuw Zeeland en verdwaalde atheïsten die niet wisten waar ze aan begonnen.


image.jpg


Waarom loop ik? Het doet me denken aan de vraag op het aanmeldingsformulier van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, dat ik invulde om een credential (pelgrimspas cq stempelkaart) te verkrijgen. De keuzes waren: religieus, spiritueel, cultureel, sportief, anders. Ik heb alles aangevinkt. De medewerker vond het goed, maar gaf me wel het advies om in Santiago de eerste of tweede te kiezen, want dan zou ik een mooier getuigschrift ontvangen.

Soms antwoord ik 'omdat ik 5 jaar geleden begonnen ben en het nou wel eens af wilde maken'. Soms dat dit me het ideale moment leek voor een lange reis. Dat ik 3 jaar lang gebonden was aan de regels van mijn opleiding en ik nu weer mijn eigen tijd kan indelen. Dat lopen, en speciaal zo lang lopen, me tot mezelf laat komen.

Als het warm is en mijn voeten doen pijn, vraag ik het mezelf weer. Waarom? Omdat ik nu eenmaal begonnen ben, en afmaken is niet mijn sterkste eigenschap maar dit ga ik tot het einde volhouden.

Omdat het ergens juist zo makkelijk is, alleen maar je ene voet voor je andere zetten, tot je moe bent en ergens langs de kant 'albergue' staat zodat je kan eten en slapen en dan weer verder lopen.

Omdat het verslavend is. Verder, meer, en zo mooi en elke dag anders.
Omdat het me laat nadenken over de verslavende dingen van thuis. De non-stop beschikbaarheid van internet bijvoorbeeld.

Omdat het zo'n genoegen is om je lichaam sterker te voelen worden. Loopconditie krijg je snel, na een week al. Mijn benen voelen sterker, mijn rug, mijn schouders. Als ik straks thuis ben en stop zal het verdwijnen, maar nu is het er en ik hoef geen nachten van 10 uur meer te maken om weer verder te kunnen.

Vandaag liep ik langs de tekst hierboven, en even had ik geen idee waarom. Ik kon het niet bedenken. Al liep ik heerlijk, ik had geen spijt, ik was precies waar ik wilde zijn.
Vandaag is die tevredenheid genoeg antwoord.

14 april 2013 | 20:59 | categorie: camino
Reacties

Hanna, wat heb je weer een prachtig verhaal geschreven, waarom weet ik niet zo goed maar ik ben er door ontroerd. Keep on walking!

Geplaatst door Elevien op 14 april 2013 om 22:41

elevien, whoever, heeft helemaal gelijk; wat doen de waaroms er nog toe? P

Geplaatst door p op 14 april 2013 om 22:54

Lieve Hanna,
ik noem het zielerust, als ik het waarom niet weet maar het gevoel me alles geeft.xx

Geplaatst door Renata op 15 april 2013 om 10:46

Hanna, Wat een mooi inspirerend verhaal. Het lijkt me echt een prachtige en leuke ervaring!

Geplaatst door Friedolien op 15 april 2013 om 13:19

Hoi lieve Hanna,
Wat schrijf je enthousiast over je tocht. Een plezier om te lezen.Goed om al die mensen te ontmoeten met hun verhalen. Ik wens je nog vele prachtige dagen toe, waarin je zult moeten afzien maar meer nog zult genieten. Volgens mij kom je met een sterk lijf en sterke geest weer terug.
Alle goeds en tot ziens, Marja

Geplaatst door Marja Blom op 22 april 2013 om 12:07

Wie is dat nu weer? Ik ben al jaren lid van het Genootschap en heb de tocht vanuit Twente met mijn vrouw Anne ook al weer jaren geleden, in etappes, gelopen. Ook al jaren ken ik je vader via het Wandelplatform. En zie hem zo af en toe in Weerselo.
Hij vertelde me over je tocht en ik was vanzelfsprekend zeer geïnteresseerd.
Je zal wel merken als je weer terug bent: eigenlijk kan je er alleen maar over praten met een mede-pelgrim. Deze ervaring is uniek en zal je altijd bijblijven!
Mag ik je een advies geven? Loop door naar Finisterre. Het Einde der Wereld te bereiken is fascinerend.
Als je in Weerselo bent, willen we graag eens met je praten. Ultreia!
Anne en Gé Westgeest

Geplaatst door Gé Westgeest op 23 april 2013 om 14:18